Fysiek

Bekkenbodem

De bekkenbodem is het onderste deel van je bekken. Aan de achterkant zitten de bekkenbodemspieren vast aan je stuitje. Aan de voorkant aan je schaambeen en aan de zijkanten zitten de spieren vast aan de zijkant van je bekken.

Je bekkenbodem zorgt ervoor dat organen onderin je buik (o.a. baarmoeder en darmen) op hun plaats blijven. De bekkenbodemspieren helpen om urine en ontlasting op te houden en hebben een rol bij seks en bevallingen.

De bekkenbodemspieren kan je zowel bewust als onbewust aan- en ontspannen. Ze kunnen het beste continu licht gespannen zijn om verlies van urine en ontlasting te voorkomen. Alleen op het toilet en tijdens het vrijen moeten de bekkenbodemspieren volledig ontspannen.

Orgasme

Bij een orgasme trekken alle spieren rond de vagina ritmisch samen. Je kan dit stimuleren door zelf deze spieren afwisselend te spannen en te ontspannen.

Vagina

De vagina is een iets schuin naar achter liggende ingang (soort platte buis) waarvan de wanden tegen elkaar liggen. Zoals een ballon in niet opgeblazen toestand. De vaginawand is elastisch en kan enorm oprekken. Het onderste gedeelte bij de ingang bevat 90% van de vaginale zenuwuiteinden en is daardoor gevoeliger.