Psycho-fysieke oefeningen

Bij deze oefeningen zoek je de spierspanning bewust en gecontroleerd op, waarna je je lichaam leert dat het veilig is en dus niet nodig is om met spierspanning te reageren.

Oefening 

Ga op je rug op bed liggen. Breng je vinger een klein stukje in je vagina totdat je spanning ervaart of pijn voelt. Hou je vinger op deze plek en span je bekkenbodemspieren, bilspieren en je bovenbeenspieren aan. Het is prima als je hierbij ook andere spieren aanspant.
Terwijl je spanning vasthoud adem je 3x rustig in en uit. Op de 3de uitademing laat je je spieren weer ontspannen. Als het goed is merk je dat je vinger hierna wat verder naar binnen kan voordat je pijn of spanning voelt.
Herhaal dit 3x.

Achtergrondinformatie

Ieder mens heeft veiligheidsreflexen, zo is het bijvoorbeeld normaal om met je ogen te knipperen als iets snel in de buurt van je ogen komt. Je oogleden beschermen dan de ogen. Je spieren kennen een soortgelijke beschermingsreflex.

De stretch reflex
Je spieren en hersenen zijn gewend aan een bepaalde bewegingsvrijheid. De bewegingsvrijheid waar je je veilig voelt. Gebaseerd op eerdere ervaringen (zoals fysieke training) heeft je zenuwstelsel de favoriete lengte voor je spieren bepaald, en houdt deze het liefst continue aan. Zodra je buiten die favoriete lengte komt treedt de stretch-reflex op en worden (relevante) spieren aangespannen.
Het resultaat is dat we steeds minder lenig worden en onze eigen bewegingsvrijheid verminderen. Hoe heftiger een negatieve ervaring, hoe sterker de reflex en dus hoe minder bewegingsvrijheid we hebben.
Dit kan ook een seksuele uitwerking hebben wanneer door dit mechanisme de bekkenbodemspieren aanspannen bij (naderend) seksueel contact. Dit kan veroorzaakt zijn door slechte seksuele ervaringen.
De mentale spanning (stress/trauma) zorgt dus voor fysieke spanning. We gebruiken deze psycho-fysieke connectie om deze spanning aan te pakken en bewegingsvrijheid terug te claimen.
De bekkenbodemspieren bieden normaliter genoeg ruimte om een kind te baren, ook in bijna alle gevallen van vaginisme. Ze zijn dus lang en lenig genoeg om te kunnen vrijen zonder pijn. Zijn de bekkenbodemspieren echter gespannen dan kan het zijn dat er niet genoeg ruimte is of het vrijen pijn doet. Deze activatie van de stretch-reflex is te corrigeren.