11 tips voor partners

 1. Toon begrip. Veel vrouwen met pijnklachten voelen zich schuldig dat ze geen penetratie kunnen hebben.
 2. Vaak help je al door rustig te luisteren en je vriendin/echtgenote te koesteren.
 3. Hou het onderwerp seksualiteit en vaginisme bespreekbaar. Het beste wat je kan doen is blijven praten met je partner. Binnen een relatie is het niet alleen haar probleem, maar is het ook jullie probleem. Vertel hoe jij het ervaart en wat jouw behoefte is.
 4. Zorg er voor dat je partner weet dat ze niet de enige is. Mogelijk schaamt ze zich voor haar vaginisme en denkt ze dat (bijna) niemand er last van heeft.
 5. Focus niet te veel op penetratie, seks bestaat uit veel meer dan alleen penetratie. Ontdek wat voor jullie wel mogelijk en prettig is.
 6. Zorg voor een ontspannen sfeer tijdens het vrijen.
 7. Heb een tijdje geen geslachtsgemeenschap (zolang ze pijnklachten heeft) en zoek andere manieren om seks te hebben. Zoenen, strelen, elkaar verwennen met vingers of mond.... seks kan nog steeds opwindend zijn. Het kan zijn dat je hier zelf het voortouw in moet nemen omdat seks voor sommige vrouwen door het vaginisme beladen is geworden.
 8. Waarschijnlijk vind je het niet fijn om je vriendin pijn te doen. Als ze toch gemeenschap wil zeg dan nee. Vrouwen gaan soms over hun grens om een man te plezieren. Zelfs als het pijn doet.
 9. Dwing je partner niet tot hulp, maar wacht tot zij er klaar voor is. Een behandeling is het meest effectief als je partner zelf gemotiveerd is. Dit is iets anders dan het onderwerp vermijden.
 10. Zoek de schuld niet bij jezelf. Als je partner vaginistisch reageert, wil dat meestal niet zeggen dat ze geen interesse heeft in seks en het is geen afwijzing van jou.
 11. Ga ervan uit dat vaginistisch reageren niet een probleem is dat snel is opgelost. Het kan lange tijd duren.

Het tijdschrift Margriet publiceerde een interview waarin een man versteld hoe hij omgaat met het vaginisme van zijn partner.