Over Vaginisme

Bekkenbodemspieren

Bij vaginisme zijn de bekkenbodemspieren te gespannen (zie ook fysieke achtergrond informatie). Deze spieren liggen rondom de urinebuis, vagina en anus. Vrouwen die vaginistisch reageren spannen deze bekkenbodemspieren meestal in specifieke situaties (bijvoorbeeld bij het vrijen of als je een tampon wil inbrengen). Bij sommige vrouwen zijn de bekkenbodemspieren echter continu gespannen (net zoals er mensen zijn die altijd met opgetrokken schouders lopen). Door het spannen van de bekkenbodemspieren vernauwt de ingang van de vagina, dit zorgt voor pijnklachten. Soms past er door de spierspanning daadwerkelijk niets meer in de vagina (ook wel nauwe vagina genoemd).

Vicieuze cirkel

Bij vaginisme is er vaak sprake van een vicieuze cirkel: het doet pijn – door de pijn gaan je spieren spannen – daardoor doet het nog meer pijn – waardoor je spieren nog meer gaan spannen – er ontstaat angst voor de pijn – hierdoor ga je bij voorbaat aanspannen – enzovoorts.
Het aanspannen van spieren is een natuurlijke reactie op pijn en op angst voor pijn. Hoe vaker dit aanspannen gebeurd, hoe groter de kans dat het een reflex wordt.

Bekkenklachten

Vaginisme kan gepaard gaan met het onwillekeurig samentrekken van de bekkenbodemspieren en/of spanning/verkramping elders in het bekkengebied. Daarnaast kunnen chronische bekkenklachten ook tot vaginisme lijden.

Ontstaan

Vaginisme wordt meestal voor het eerst opgemerkt als tiener, bijvoorbeeld bij het inbrengen van een tampon of tijdens de eerste keer seks. Minder vaak ontstaat vaginistisch reageren op een latere leeftijd (bijvoorbeeld door een operatie).