Begeleiding / hulpverlening
Algemene tips bij het zoeken van een hulpverlener:
- Zoek iemand met kennis van zaken.
- Zoek iemand waarbij je je veilig voelt.
- Zoek een therapeut die aangesloten is bij een beroepsvereniging. Dan is er toetsing geweest op opleiding en diploma’s. En is er klacht- en tuchtrecht.
Voorbereidende vragen op gesprek met hulpverlener
- Wanneer doet het pijn (bij bepaalde houdingen, verergert het op een bepaald moment in je cyclus) ?
- Waar voel je de pijn?
- Wat voor soort pijn voel je (zeurend, stekend, dof, scherp of branderig) en hoe lang houdt de pijn aan?
- Sinds wanneer heb je last van deze pijn?
- Zijn er situaties waarin de pijn minder is?
- Wordt je opgewonden tijdens het vrijen?
- Ben je gespannen tijdens het vrijen?
- Wat gaat er door je heen op het moment dat je denkt aan penetratie?
- Is er een verschil tussen het inbrengen van een tampon/ eigen vingers/ vingers partner/ penis?
- Heb je ook problemen met je darmen/ blaas?
- Heb je vervelende ervaringen met seksualiteit of een inwendig onderzoek?
- Heb je meer vaginale afscheiding dan normaal?
Hier leert je je meer bewust te worden van je bekkenbodemspieren en deze bewust te ontspannen.
Mogelijke onderwerpen:
- Ademhalingstechnieken
- Ontspanning van de bekkenbodemspier
- Zelfmassage bekkenbodemspier
- Theoretische kennis over de bekkenbodem
Sommige bekkenbodemtherapeuten geven je oefeningen om de ekkenbodemspieren sterker maken. Persoonlijk lijkt het me beter om aan de ontspanning van de spieren te werken.
Het nadeel van bekkenbodemtherapie kan zijn dat penetratie na verloop van tijd technisch wel haalbaar is, maar dat lang niet alle vrouwen dan ook genieten van de penetratie.
Lees verder in dit artikel voor meer details over de behandeling door een bekkenfysiotherapeutMogelijke gespreksonderwerpen:
- Seksualiteit bij vrouwen en mannen.
- Hoe je tegen seksualiteit aankijkt/ hoe je seksualiteit beleeft.
- Nagaan wat er in je lichaam gebeurd bij spanning.
- Dichter bij je gevoel komen.
- Relatietherapie.
Een seksuoloog is geen beschermd beroep waardoor iedereen zichzelf seksuoloog kan noemen. Als je kiest voor een seksuoloog die is aangesloten bij de NVVS dan weet je zeker dat iemand echt is geschoold als seksuoloog.
Lees verder in dit artikel voor meer details over de behandeling door een seksuoloog
Gynaecoloog of Vulvapoli
Sommige ziekenhuizen hebben een bekkenbodempoli. Hier werken uroloog (blaasklachten), maag-darmleverarts, bekkenfysiotherapeut en seksuoloog samen. Vaak ga je eerst naar een bekkenfysiotherapeut toe om te bepalen welk specialisme je nodig hebt.
Andere ziekenhuizen hebben een vulvapoli. Dit is vaak een samenwerking tussen dermatologen en gynaecologen.
haptonomie
Haptonomie zorgt voor meer ontspanning in je gehele lijf. De oefeningen brengen je dichter bij je gevoel en geven je meer inzicht in de wisselwerking tussen lichaam en geest. Ook helpt haptonomie bij het doorbreken van een vicieuze cirkel bij stress-gerelateerde pijn.
haptotherapie
Bij haptotherapie gaat het om jouw verbinding met je lichaam en om contact met anderen. Haptotherapie helpt je om je eigen lichaam te voelen en om te herontdekken hoe je hier met zorg mee omgaat. Daarnaast kijk je wat er gebeurt als je aangeraakt wordt (door een ander).
Bij vaginisme reageert het lichaam op intieme aanrakingen met sluiten/dichtgaan. Dit gebeurt niet als keuze maar als reflex, ook al wil je zelf anders. Ooit was deze reactie zinvol. Het is belangrijk dat je dit leert accepteren als een vorm van bescherming van je eigen integriteit. Dit kan helpen om de vicieuze cirkel te doorbreken, maar lost het vaginisme niet meteen op.
Het is zinvol om te kijken naar je lichamelijke en seksuele ontwikkeling in brede zin; ook hoe je gaandeweg je ontwikkeling vertrouwd bent geraakt met je eigen lijf, of juist niet. Dat kan helpen om inzicht krijgen in waarom je vaginistisch reageert.
Vervolgens ga je je lijf (opnieuw) te ontdekken, in het tempo dat bij jou past. De therapeut raakt je aan om contact te maken. Dat kan je helpen om zelf lijfelijk meer te gaan voelen en het kan voelbaar maken wat er gebeurt in contact met een ander. Zo ga je de reactie van sluiten herkennen. De haptotherapeut nodigt in haar aanraking uit om weer contact te maken, ook als het lichaam eerst “nee” zegt. Het is belangrijk dat dit met respect en sensitief stap voor stap verloopt. Het is nooit de bedoeling iemand over de grens te duwen of te forceren. Contact is hierbij het sleutelwoord. Eigenlijk leer je dat je zelf eerst de deur van je huis kan opendoen voordat je iemand binnen laat.
Niet alle aandacht is gericht op het bekkengebied. Het gaat vooral om vertrouwder te worden met het hele lijf, waarbij de buik, bekken en benen over het algemeen wat moeilijker terrein zijn.
Helpt onder andere bij:
- Moeite met het aangeven van grenzen.
- Problemen met intimiteit.
- Relatieproblemen.
- Verwerking van een trauma.
Belangrijke onderdelen:
- Bewegen: om de spierspanningen te verminderen.
- Uiten: om je emoties naar buiten te brengen
- Ademhalen: om beter te kunnen voelen.