8 tips bij vaginisme
- Realiseer je dat er meer vrouwen zijn met vergelijkbare klachten. Je bent niet de enige.
- Verdiep je in seksualiteit: lees erover, kijk documentaires of praat erover. Bij een bezoek aan een huisarts of andere hulpverlener is het ook een voordeel als je zelf gemakkelijk over seksualiteit kan praten.
- Praat erover met je partner. Probeer zo goed mogelijk uit te leggen waar je last van hebt en bespreek hoe jullie hier samen het beste mee om kunnen gaan.
- Ga opzoek naar andere mensen in je omgeving waarmee je over seksualiteit en vaginisme kunt praten. Sinds ik hier zelf opener over ben geworden heb ik alleen prettige en helpende reacties gekregen (en veel vragen). Dit zorgt er voor dat ik steeds gemakkelijker over vaginisme praat en het voor mij niet meer taboe voelt.
- Realiseer je dat er meer mensen zijn (ook mannen) met seksuele klachten.
- Stop direct als het pijn doet en doe geen dingen waarvan je van te voren al weet dat ze pijn doen. Daardoor versterk je de reflex van het aanspannen. Ga lichamelijk contact echter niet uit de weg, seks bestaat uit meer dan alleen penetratie. Mocht je partner hier moeite mee hebben praat er dan over. Leg ook uit dat de pijn voor een vicieuze cirkel zorgt.
- Verdiep je in de anatomie van het bekken zodat je alles wat beter kunt plaatsen en beter weet waar je het over hebt.
- Als je seks hebt zorg er dan voor dat je voldoende ontspannen en voldoende vochtig bent. Anders krijg je sneller bloedingen en irritaties waardoor je juist pijnklachten krijgt.