Informatie voor hulpverleners en artsen

Seksualiteit is voor veel mensen een lastig onderwerp om te bespreken. Probeer hier zelf zo open mogelijk over te praten, en probeer qua woordkeus aan te sluiten bij de ander.

Bij het oplossen van vaginisme gaat het niet om het technisch mogelijk maken van penetratie. Een vrouw is geen robot die weer penetratie moet hebben. Bij het oplossen van vaginisme gaat het erom dat seks weer plezierig is en zonder seksuele belemmeringen. Vaak zal penetratie daarbij ook een optie zijn, maar alleen als de vrouw dit zelf wil en hier ook van kan genieten.

Indien mogelijk, betrek dan de partner bij de behandeling. Steun van de partner is zeer helpend bij het oplossen van vaginisme. Mocht deze steun er niet zijn, werk hier dan eerst aan.

Tips voor lichamelijk onderzoek

  • Forceer niets.
  • Zorg er voor dat de vrouw ontspannen is. Stel haar op haar gemak of doe desnoods samen een ademhalingsoefening ter ontspanning.
  • Geef aan dat je op ieder moment kunt stoppen met het onderzoek en handel hier ook naar.

Boeken geschreven voor hulpverleners

Sexcounseling - handleiding voor seksuologische hulpverlening - M. IJff  - ISBN 9789023242550 

Seksuele disfuncties - diagnostiek en behandeling - Jacques van Lankveld & Moniek ter Kuile - ISBN 9789031384013 

Handboek psychotherapie na seksueel misbruik - N. Nicolai - ISBN 9789058981288

Seksualiteit En Seksueel Misbruik - Werkboek voor agogische en zorgverlenende beroepen - Simone Ebbers - ISBN 9789055743575

Handboek seksuele gezondheid - probleemgeori├źnteerd denken en handelen - Peter Leusink & Marjo Ramakers - ISBN 9023253639