Ervaringen van anderen


Tot mijn 22e dacht ik dat ik niet gemaakt was voor penetratie, tampons, etc. Af en toe deed ik dat wel, maar het deed veel pijn. Toen ik problemen kreeg met doorbraakbloedingen, ben ik gestopt met de Nuvaring (hormonale anticonceptie) om de boel weer tot rust te laten komen na jaren gebruik ervan (al voordat ik seksueel actief werd). Toen ik met de Nuvaring was gestopt, kreeg ik na een week of 3 een verhoogd libido en verdwenen alle eerdere problemen. Dit is inmiddels een jaar of 3 geleden, en ik ben nooit meer begonnen aan hormonale anticonceptie. Pijn bij het vrijen is compleet verdwenen en ik gebruik zelfs tampons maat super zonder een krimp te geven. Het zal wellicht ook bij andere vrouwen kunnen helpen om te stoppen met hormonale anticonceptie, of in ieder geval tijdelijk om te kijken of dat wellicht een deel van het probleem is. Wie weet dat andere vrouwen ook geholpen zijn met deze oplossing, wat bij mij eigenlijk erg onverwacht zo bleek te zijn.
Anoniem, 2017


Seks begon na een half jaar pijn te doen. Eerst dacht ik nog dat het hoorde en dat het vanzelf over zou gaan. Bizar eigenlijk, natuurlijk hoort zoiets niet pijn te doen. Daarna begon een lange weg langs allerlei dokters met verschillende adviezen. Dit probleem heeft me boos, verdrietig en gefrustreerd gemaakt. Maar het heeft me ook wat gebracht. Ik heb ontdekt dat je een heel leuk seksleven kan hebben zonder penetratie. En dat er lieve geduldige mannen bestaan. Eerlijk gezegd: het idee dat ik iets mis vind ik erger dan dat ik het nou echt mis.
Anne, 2015

Vroeger had ik het alleen binnen mijn relatie over vaginisme, daarbuiten werd het angstvallig verzwegen. Toen ik hier wel met vrienden over ging praten ontdekte ik dat een vriendin van mij ook al jaren met dezelfde klachten kampt en ook dat onze ontstaansreden voor vaginisme vergelijkbaar is.
Lianne, 2014
Door bekkenbodemoefeningen en ademhalingsoefeningen lukte het me al vrij snel om een tampon in te brengen.
Anoniem, 2014
Bij de seksuoloog heb ik geleerd over verschillen in seksualiteit en intimiteit tussen mannen en vrouwen. Ook heb ik geleerd om dichter bij mijn gevoel te komen en op te merken hoe stress doorwerkt in mijn lijf. Daarnaast werd ik uitgedaagd om op seksueel onderzoek te gaan.
Anoniem, 2015
Op mijn 18de kreeg ik een langere relatie. Penetratie lukte niet vanwege pijn. Na een maand of 3 proberen besloot ik mede door aandringen van mijn vriend om langs de huisarts te gaan. Ik was niet gewend om het over seksualiteit te hebben, maar toch vertelde ik de huisarts mijn verhaal. Ik kreeg wat algemene adviezen over seksualiteit die er met name op neer kwamen dat je ook van elkaar kunt genieten zonder penetratie. Dat moesten we eerst maar een tijdje moesten doen. En als penetratie na een halfjaar nog niet lukte dan moest ik maar terug komen.
Anoniem, 2015
Ik ging naar de huisarts omdat penetratie al ruim een jaar lang pijnlijk was en daardoor niet mogelijk. Tevens was het inbrengen van een vinger pijnlijk en zorgde soms voor bloedingen. Ook het inbrengen van een tampon was niet mogelijk.
De huisarts besloot een inwendig onderzoek te doen. Enige uitleg daarover kreeg ik niet. Ik moest met ontbloot onderlijf op de behandeltafel gaan liggen en me ontspannen. Deze arts kon zich duidelijk niet verplaatsen in een vrouw met vaginistische klachten. Hij bracht meteen 2 vingers in en toen ik aangaf dat dat erg pijn deed was zijn reactie dat hij het toch moest onderzoeken. Na het onderzoek bleef de pijn lang en heftig aanwezig.
Wel wist ik door dit onderzoek dat er niets lichamelijks mis was en dat penetratie lichamelijk gezien gewoon mogelijk is. Het weekend daarop zag ik mijn vriend weer. Tijdens het vrijen merkten we dat het inbrengen van een vinger opeens zonder moeite ging. Evenals 2 vingers. En uiteindelijk lukte het dat weekend om penetratie zonder pijn te hebben.
Lianne, 2015
Bij de bekkenbodemtherapeute kreeg ik ademhalingsoefeningen voor meer ontspanning en oefeningen om het bekkenbodemgebied te ontspannen en sterker te maken. In het begin kon ik echt niet voelen of de bekkenbodemspieren ontspannen of gespannen waren. Ook had ik geen idee hoe ik deze kan aanspannen of ontspannen. Toen ik wegging bij de bekkenbodemtherapeute kon ik zelfs tijdens een stukje wandelen mijn bekkenbodemspieren bewust aanspannen en ontspannen. Helaas werkte dit op ieder moment, behalve tijdens het vrijen.
Anoniem, 2014
Ik heb hulp gezocht bij het maatschappelijkwerk omdat ik tegen een aantal dingen aan liep. Daarbij heb ik ook genoemd dat ik last heb van vaginisme. Ik voelde me hierin totaal niet gehoord. Volgens de maatschappelijkwerkster had ik geen vaginisme, maar was ik op zoek naar labeltjes om me achter te verschuilen. Naar een oplossing werd dan ook niet gezocht en ik voelde me ook niet voldoende op mijn gemak om te vertellen welke problemen dat in relaties geeft en te bespreken hoe ik hiermee om kan gaan. 
Anoniem, 2015

Engelstalig