Overige klachten

Focale vulvitus

Focale vulvitus wordt ook wel omschreven als een ontsteking. Dit is geen ontsteking zoals een oorontsteking maar meer een chronische irritatie van de huid. Doordat de huid geïrriteerd is maak je meer zenuwen aan bij je vagina om de boel goed te monitoren. Hierdoor valt een pijntje sneller op waardoor je nog meer zenuwen aanmaakt. Het gevolg is een rode, branderige huid die snel pijn doet/ geïrriteerd raakt. 

Dagelijks smeren met vette crème helpt de gevoeligheid te verminderen waardoor de ontsteking afneemt. Ook kan je een hormooncreme gebruiken om de doorbloeding en vochtigheid te verbeteren. Verder kan ontspanning van je bekkenbodemspieren bijdragen aan een betere doorbloeding.

Endometriose

Endometriose is een ziekte waarbij slijmvlies dat lijkt op baarmoederslijmvlies in je buik zit en soms daarbuiten. Dit weefsel zit vaak op het buikvlies en/of andere organen in de onderbuik. Het kan voor verklevingen in je buik zorgen en ingroeien in organen met alle klachten van dien. Vrouwen met endometriose hebben vaak heftige menstruaties met veel pijn. Buiten de menstruatie kunnen deze vrouwen ook veel buikpijn hebben. 

Afhankelijk van de plek waar de endometriose zit kan dit tot vaginisme lijden (bijvoorbeeld als het in of op de vagina en baarmoeder). Dit doordat de vagina zo gevoelig is dat je lijf niet wil dat er iets naar binnen gaat. Daarnaast kan endometriose voor diepe pijn bij het vrijen zorgen. Verder kan endometriose voor een verminderde vruchtbaarheid zorgen.

Endometriose komt bij ongeveer 1 op de 8 vrouwen voor.


Andere klachten

Artikel over oorzaken van een pijnlijke of geïrriteerde vulva

Vaginale droogte

Atrofische vaginitis

Vulvair Vestibulitis Syndroom / Focale vulvitis (VVS)

Lichen sclerosus

Vaginitis (vaginale ontsteking/ infectie)

Vaginale candidainfectie

Bacteriële vaginose

Vulvodynie

Lichen planus

Overactieve bekkenbodem

Essentiële vulvodynia / Pudendal Neuralgie /Chronisch bekkenbodempijn

Witte vloed


Seksuele problemen bij mannen

Pijn bij vrijen bij mannen

Te snelle zaadlozing zie ook dit ervaringsartikel op ons blog

Erectiestoornissen