Verwerking seksueel misbruik

Richt zich specifiek op de gevolgen van het trauma. SE werkt met het gewaar worden van lichamelijke sensaties (zoals warmte, tintelingen, kippenvel, sneller worden van de ademhaling), om het lichaam te helpen spanning te ontladen.

Wordt vaak toegepast om de vastgelopen verwerking van traumatische ervaringen weer op gang te helpen. Een essentieel element is het telkens wisselen van de aandacht van links naar rechts door middel van oogbewegingen. De therapeut beweegt zijn vinger voor je gezicht en je moet het topje volgen terwijl je aan de traumatische herinnering denkt. Soms worden ook links-rechtsgeluiden via een koptelefoon toegepast of links-rechtsaanrakingen op de knieën. Doordat je je aandacht verspreid wordt je minder emotioneel.
De methode is effectief en wordt door zijn aard door veel patiënten en therapeuten als relatief weinig emotioneel belastend ervaren.

EFT maakt gebruik van tikjes op specifieke plaatsen op je lichaam. Je roept een herinnering op en tikt in een specifieke volgorde op deze plaatsen terwijl je hardop benoemd wat er in je omgaat. Dit doe je eerst met behulp van een therapeut, deze kan je ook helpen om de juiste bewoordingen te zoeken. Na verloop van tijd kan je het zonder therapeut.

Om EFT toe te passen moet je je terug kunnen denken aan een situatie, geluid of geur die met het misbruik te maken heeft. Als dit nog te moeilijk voor je is kan EFT je helpen om dit gemakkelijker te maken.

EFT wordt onder voorwaarden vergoed door zorgverzekeraars mits je een aanvullende verzekering hebt die alternatieve geneeswijzen vergoed.

Er zijn ook mogelijkheden om EFT zelf te doen zonder behandelaar, maar bij het verwerken van seksueel misbruik raad ik je dit ten zeerste af.