Verwerking seksueel misbruik

Een toekenning van het schadefonds kan werken als erkenning voor het onrecht dat je is aangedaan. Tevens zorgt het voor het benodigde budget om het trauma met behulp van een professional te verwerken.
Richt zich specifiek op de gevolgen van het trauma. SE werkt met het gewaar worden van lichamelijke sensaties (zoals warmte, tintelingen, kippenvel, sneller worden van de ademhaling), om het lichaam te helpen spanning te ontladen.

Wordt vaak toegepast om de vastgelopen verwerking van traumatische ervaringen weer op gang te helpen. Een essentieel element is het telkens wisselen van de aandacht van links naar rechts door middel van oogbewegingen. De therapeut beweegt zijn vinger voor je gezicht en je moet het topje volgen terwijl je aan de traumatische herinnering denkt. Soms worden ook links-rechtsgeluiden via een koptelefoon toegepast of links-rechtsaanrakingen op de knieën. Doordat je je aandacht verspreid wordt je minder emotioneel.
De methode is effectief en wordt door zijn aard door veel patiënten en therapeuten als relatief weinig emotioneel belastend ervaren.

Gaat er vanuit dat kinderen die te maken krijgen met seksueel misbruik door het trauma ontrouw worden aan zichzelf. Dit zorgt voor twee afzonderlijke bewustzijnstoestanden als volwassene. Een volwassen deel en een kinderlijk deel. Hiertussen bestaat een muur met afweermechanismen. Soms komt er toch iets door die muur heen.

Het kind dat je eens was is in het verleden blijven steken. Op het moment van het misbruik heeft het kind besloten dat de pijn te veel is en dat het dat niet aan kan. Op dat moment stopt het kind de pijn weg voor de toekomst. Dit kan veranderen in de gedacht 'het leven is te moeilijk voor mij'.
Als volwassene zit je vaak met verwarde gevoelens over het kind dat je destijds was, je legt (een deel van) de schuld bij jezelf.

Bij het innerlijk kind werk identificeer je je met je innerlijke kind en communiceer je met je innerlijk kind. Hierdoor kan je in gesprek gaan met de pijn uit het verleden.

EFT maakt gebruik van tikjes op specifieke plaatsen op je lichaam. Je roept een herinnering op en tikt in een specifieke volgorde op deze plaatsen terwijl je hardop benoemd wat er in je omgaat. Dit doe je eerst met behulp van een therapeut, deze kan je ook helpen om de juiste bewoordingen te zoeken. Na verloop van tijd kan je het zonder therapeut.

Om EFT toe te passen moet je je terug kunnen denken aan een situatie, geluid of geur die met het misbruik te maken heeft. Als dit nog te moeilijk voor je is kan EFT je helpen om dit gemakkelijker te maken.

EFT wordt onder voorwaarden vergoed door zorgverzekeraars mits je een aanvullende verzekering hebt die alternatieve geneeswijzen vergoed.

Er zijn ook mogelijkheden om EFT zelf te doen zonder behandelaar, maar bij het verwerken van seksueel misbruik raad ik je dit ten zeerste af.

Helpt bij het hervinden van psychisch evenwicht en ondersteunt bij klachten zoals:
  • Angst en onzekerheid
  • Stress en burn-out
  • Relatie- en gezinsproblemen
  • Trauma's
  • Lichamelijke klachten met een psychische component
Deze module helpt je om uit de slachtofferrol te komen. Ook bevat deze module enkele krachtige oefeningen voor traumaverwerking. De tekst kan je zelf doornemen, maar bij het doen van de oefeningen is het beter als er iemand is die je begeleid.