Haptotherapie

Bij haptotherapie gaat het om jouw verbinding met je lichaam en om contact met anderen. Haptotherapie helpt je om je eigen lichaam te voelen en om te herontdekken hoe je hier met zorg mee omgaat. Daarnaast kijk je wat er gebeurt als je aangeraakt wordt (door een ander).

Bij vaginisme reageert het lichaam op intieme aanrakingen met sluiten/dichtgaan. Dit gebeurt niet als keuze maar als reflex, ook al wil je zelf anders. Ooit was deze reactie zinvol. Het is belangrijk dat je dit leert accepteren als een vorm van bescherming van je eigen integriteit. Dit kan helpen om de vicieuze cirkel te doorbreken, maar lost het vaginisme niet meteen op.

Het is zinvol om te kijken naar je lichamelijke en seksuele ontwikkeling in brede zin; ook hoe je gaandeweg je ontwikkeling vertrouwd bent geraakt met je eigen lijf, of juist niet. Dat kan helpen om inzicht krijgen in waarom je vaginistisch reageert.

Vervolgens ga je je lijf (opnieuw) te ontdekken, in het tempo dat bij jou past. De therapeut raakt je aan om contact te maken. Dat kan je helpen om zelf lijfelijk meer te gaan voelen en het kan voelbaar maken wat er gebeurt in contact met een ander. Zo ga je de reactie van sluiten herkennen. De haptotherapeut nodigt in haar aanraking uit om weer contact te maken, ook als het lichaam eerst “nee” zegt. Het is belangrijk dat dit met respect en sensitief stap voor stap verloopt. Het is nooit de bedoeling iemand over de grens te duwen of te forceren. Contact is hierbij het sleutelwoord. Eigenlijk leer je dat je zelf eerst de deur van je huis kan opendoen voordat je iemand binnen laat.

Niet alle aandacht is gericht op het bekkengebied. Het gaat vooral om vertrouwder te worden met het hele lijf, waarbij de buik, bekken en benen over het algemeen wat moeilijker terrein zijn.

Helpt onder andere bij:

  • Moeite met het aangeven van grenzen.
  • Problemen met intimiteit.
  • Relatieproblemen.
  • Verwerking van een trauma.