Stappenplan en oefeningen

Omdat sommige mensen graag een stappenplan hebben als houvast/richtlijn hebben we deze gemaakt. Dit stappenplan is niet heilig, als je denk dat een andere aanpak bij jou beter werkt, volg dat dan vooral.

Stappenplan Vaginisme oplossen

  1. Lees de informatie op deze website door.
  2. Praat met je partner en/of een goede vriendin over vaginisme en wat dit met jou doet. Luister ook naar wat jouw vaginisme voor je partner betekend.
  3. Als je spanning in je gehele bekken ervaart of vermoed begin dan met de bekkenoefeningen. En ga hierna door naar stap 4.
  4. Doe eerst de oefeningen zonder partner.
  5. Als je een partner hebt ga dan hierna door naar de oefeningen met partner.
  6. Doe vervolgens de oefeningen waarbij je een vinger inbrengt.

Als je merkt dat je de oefeningen uitstelt of als je klachten na een aantal weken niet afnemen probeer dan na te gaan waardoor dit komt of zoek hulp bij een behandelaar. Als je vermoed dat er een medische oorzaak is ga dan langs bij je huisarts.

Tips:

  • Als je moeite hebt met het onderwerp seksualiteit lees daar dan eens wat boeken over en praat over seksualiteit met je partner, een goede vriendin of desnoods een coach.
  • Als je vermoed dat jouw vaginisme door seksueel geweld komt overweeg dan om dit eerst te verwerken. Vaginisme kan een mechanisme zijn om bij de pijn van het seksueel misbruik weg te blijven. Het oplossen van je vaginisme kan als gevolg hebben dat je op andere, niet te voorspellen, manieren last krijgt van wat je in het verleden is aangedaan. Op deze website staan wat tips die je op weg kunnen helpen bij het verwerken van seksueel misbruik.